Her ne olursa olsun şunu bil ki seni sınavlardan daha çok seviyoruz. Bugün ve gelecekte gireceğin sınavlarda başarı durumuna bakmadan aynı şekilde sevmeye de devam edeceğiz seni. Yani sınav başarınla sana olan sevgimiz arasında doğrusal bir ilişki söz konusu değil. Sadece sınavlarda başarılı olduğunda tabiî ki mutlu oluruz. Sorumluluklarını yerine getirdiğin için ayrıca memnun da oluruz. Belki biraz da gururlanırız.
Senin tüm ömrün kadar sadece anne babalık tecrübesi olan bizlerin ve insanlığın ortak tecrübesi olarak “sınavlarda başarılı olmak için üstün zekalı olmak gerekmiyor”. Türkiye’de hazırlanan ulusal genel sınavlar sadece üstün yeteneklilik için de hazırlanmıyor. Her gün düzenli olarak ders çalışan, soru çözen ve ödev yapanların başarılı olamayacağı sınav yoktur. Başarı için gereken sadece günü gününe çalışmak.
Anne babalık bizim sorumluluğumuz ve öyle olmaya da devam edecek. Senin de çocuğumuz ve öğrenci olarak sorumlulukların var. Mesela iyi bir eğitim alman için koşullarımızı zorlayarak seni iyi bir okula göndermek bizim sorumluluğumuz ya da bir takım hobiler edinmeni sağlamak, kültür, sanat ve müzik alanındaki becerilerinin geliştirilmesini sağlamakta bizim sorumluluğumuz. Sağlıklı bir çevrede yaşamanı sağlamakta bizim sorumluluğumuzda. Zorunlu olarak eğitim alıyor olsan da derslerine elinden geldiğince çalışmak da senin sorumluluğundur. Anne baba olarak bize ve büyüklerine de saygı göstermek hal hatır sormak senin sorumluluğun. Zamanımızı birlikte değerli kılmakta hepimizin sorumluluğudur. Sorumluluğundan seni uzaklaştıracak müdahalelere izin verme.
Derslerinde başarılı olmak, eğitim hayatında olup bitenleri anlaman için yapman gereken şeyler çok da karmaşık değil. Bunun için
“Ben ne yapıyorum?
Öğrenmek için neler yapmalıyım? ve
Bunları ne için yapmalıyım? (Nereye gideceğim?)
sorularına cevap bulman yeterli. Mesela eve gelince hangi derslerden hangi konuları öğrendiğini tekrar et. Bir gün önce öğrendiğin konuları da gözden geçir. Bu konularla ilgili sorular çözebilirsin. Farklı sorular çözmen öğrenmeni pekiştirecektir. Yapamadığın konuları tekrar gözden geçirip öğrenmen gerekir. Unutma ki eksik öğrenmelerin varsa test çözerek tamamlayamazsın. Sana en büyük engelin erteleme, göz ardı etme, karışmama ve ilgisizlik olduğunu unutma.
Konuları detaylarıyla kavramaya çalışmakla öğrenmene destek olursun. Bunun için öğretmenlerini iyi dinle. Bazı konuların pekişmesi ve eksik parçaların yerlerine oturması için mutlaka soru sor. Bazen cevabını bilsen de soru sormaktan çekinme. Bazen de sana zor ve saçma gelen şeyler olabilir ama nasıl öğrendiğini fark etmelisin. Dinlerken mi, izlerken mi ya da birilerine anlatırken mi iyi öğreniyorsun bunu fark et.
Mutlaka farklı kaynaklardan yararlan. Her birinden küçük şeylerde öğrenmen gelişimine olumlu etki eder. Ayrıca elinin altında devamlı bir hikaye veya roman olması da öğrenmene destek olur, ufkunu açar. Bunu her gün okula götür ve bazı teneffüslerde veya kendin belirleyeceğin aralıklarda kitap okumaya zaman ayır.
İlgi duyduğun konularda farklı dergi ve yayınları karıştırman ve takip etmenin de öğrenemeye etkisi vardır. Bir astronomi ya da bilim dergisi, coğrafya atlası veya doğayla ilgili bir yayın olabilir. Unutma ki beynin kullanıldıkça gelişen bir hücreler bütünüdür. Ona tıpkı vücuduna yaptırdığın gibi bolca egzersiz yaptır.
Bunlar kadar önemli konulardan bir tanesi de sakin ve sabırlı olmandır. Unutma ki yeteri kadar vaktin var, öğrenmek için kendine zaman tanı. Eğer gerekli çalışmaları yapıyorsan sabırlı ol bazı konular zamanla yerleşecektir.
Gelelim en önemli konuya. Bir amaç için yola çıkanlar mutlaka hedeflerine varırlar. Hedefini belirlemen de ona ulaşmanı sağlayacaktır. Başarılı olmak tüm insanları mutlu eder ve tüm insanların başarılı olmaya ihtiyacı vardır. Öğrenmek ve başarılı olmak için heyecan duymanı istiyoruz. Seni sevenlerin de sevgiye ihtiyacı olduğunu unutma. Sen bizim için değerlisin, iyi ki varsın ve iyi olan her şeye layıksın.
Seni daima seven
Annen ve Baban